Vad betyder ”heder”?


Den 23:e September höll Norska Shu A.Hansen, en ung ex-muslim ett tal vid ett torgmöte med Ex-Muslims of Norway. Hennes tal är så gripande och ärligt att jag beslutade att översätta hennes tal och posta det här som ett inlägg i bloggen. Min översättning är gjord helt på att försöka lyssna och höra allt hon säger vilket inte var helt lätt under hela talet, därför är det en någon fri översättning där jag försökt behålla hennes mening i ett svenskt språkbruk så lyssna gärna på talet samtidigt som du läser.

Videon kan du också se och höra här.

 

Här kommer hennes tal i fri översättning:

När jag blev filmad och intervjuad för NRK fick jag frågan:” Vad är heder”?

Jag ville då inte svara på den frågan då jag inte ville att kameran skulle se vad ”heder” eller det ordet gör med mig.

Vad det ordet gör med mig, är att det ger mig smärtor i magen, en ond smak i munnen och hemska associationer. Jag förbinder det ordet med mord, skam, tortyr och frihetsberövande.

Jag förbinder ordet med parallellsamhälle där skillnaden mellan ”vi och dom” är så stor att det är kränkande.

Jag förbinder ordet med att ta ifrån en kvinna hennes frihet som ingen oavsett har gett henne. Jag blir arg, provocerad och sårad på mina medsystrars vägnar.

Jag blir arg på hennes vägnar, hon som sitter på flickrummet och drömmande ser ut på andra flickor och pojkar som tillsammans kan sitta ute och prata och umgås i harmoni. En rättighet som inte alla unga flickor har.

Jag blir arg på hennes vägnar, hon som sitter i köket och blir slagen av sin mor eller far för hon har blivit sedd ute i kort kjol. Moralpolisen (Shariapolisen) har varit där och skvallrat. Jag blir arg på hennes vägnar.

Jag blir arg på 18 åringens vägnar som har ödelagt pappas rykte och mammas stolthet och familjens förbaskade namn. Vad fan betyder ett jävla namn när en ung flicka ska utsättas för mordförsök? Det betyder inte skit och jag spottar på det namnet.

Den flickan dog inte, men jag lovar er att många delar i den här flickan dog.

Hennes tillit till samhället dog
Hennes kärlek till sina föräldrar dog
Hennes tillit till sig själv dog

De hemska ord och den hemska handling hon utsattes för la fula ärr på hennes självkänsla, något ingen har rätt att ta ifrån henne. Det är inte ok att ta ifrån henne självkänslan.

Sen har vi flickan som blev våldtagen av en familjevän, HON blev våldtagen men det är HON som får ta konsekvensen av våldtäkten, inte våldtäktsmannen. För mor och far måste passa på familjens ”heder” så det är HON som blir bortskickad.

Jag har inte hört mer om denna flicka, så jag vet inte hur det har gått och det är det som motiverar mig idag att ingen flicka ska skickas bort utan att vi som samhälle protesterar och skriker för den flickans skull, säger ifrån att nu får det vara nog.

Jag önskar att dessa historier vore fantasi och bara exempel på vad som sker, men tyvärr så är dessa historier sanna och verkliga och jag känner i hela kroppen att det gör ont, jag skäms över att vara i ett samhälle där unga flickor blir utsatta för mordförsök, sånt ska vi inte ha.

Det är en del av min bakgrund och så länge jag lever ska alla dessa flickor ha en röst.

Det måste vara nog nu, någon nämnde att det måste vara nog nu, vi börjar bli lata, vi håller appellationer, vi skriver krönikor, vi är i TV, vi blir hyllade och kränkta och vi blir hotade till livet, men det sker ingenting.

Vi som säger ifrån, vad är vi?

Det var inte så länge sedan jag blev uthängd i en pakistansk grupp där flera av mina medsystrar har hängt ut, där jag kallades skitig hund, hora och uppmärksamhetssjuk.

Men vet ni vad? INGEN, berörde det jag försökt säga.

Varför talade ingen om hedersmord, varför talade ingen om tortyr, varför talade ingen om kränkningarna mot unga flickor och våldtäkter. Varför pratade ingen om dessa saker?

Varför pratar de hellre om MIN kropp som förresten är MIN, den har JAG fått och ingen i världen ska säga att jag är en hora.

Men om det betyder att vara en stolt kvinna, då är jag en förbaskat STOLT hora.

2 kommentarer

  • Och sånna tar löfven in och ger uppehållstillstånd och arbete tvi fan säger ja ! dom bidrar inte till samhället och har bara moralhyckleri i tanken o brott.. inget intresse av å integrera eller bidra och mål har dom inte heller.. bara leva på samhället ! återigen sviker regeringen oss med deras moralsoppa !

    Gilla

  • Bra initiativ. Hoppas att de lyckas få med sig precis alla ut ur den extrema sekten.

    Gilla