Vad är din moraliska guide?


shutterstock_242523520

För ovanlighetens skull tänkte jag den här gången använda vår egen religion kristendom och vår bibel som grund för det här inlägget, även om dessa tankar kan appliceras på vilken religion som helst egentligen, det spelar ingen roll om du hänvisar detta till Bibeln eller Koranen, så det är upp till dig att själv tänka ut vad jag menar med de goda eller dåliga bitarna av de religiösa moraliska riktlinjerna.

~•~

Religiösa människor säger ofta att ateister inte har någon moral eftersom de saknar en moralisk guide. Om du tror på detta, låt mig då ställa en fråga till dig.

Om du är kristen, så är chanserna stora att Bibeln är din moraliska guide och riktlinje, men gäller det allt i Bibeln, eller bara de bra bitarna? – Det är bara de bra bitarna, inte sant?

De bitar du har handplockat, eftersom uppenbarligen om du velat leva i ett samhälle i tredje Mosebok-stil där människor stenas eller lemlästas av vansinniga och triviala skäl kunde du helt enkelt flytta till Iran. – Eller hur?

Men hur bestämmer du vilka bitar som är de bra eller dåliga bitarna av Bibeln? Vad använder du som moralisk riktlinje? Bibeln själv? Säkert inte.

Om du gjorde det, skulle du helt enkelt acceptera allt, det dåliga tillsammans med det goda, vilket är tydligt vad Bibeln vill du att du ska göra annars hade det dåliga inte vara där från början, eller hur?

Men nej, du gör inte så, eller hur. Du trotsar Bibeln. Du sållar bort det dåliga och förkastar det för det okunniga primitiva barbari det är.

Kort sagt, du redigerar Bibeln för att passa in dina egna känslor. 

Så var får du då den moraliska vägledningen ifrån att införa din myndighet på ordet i Bibeln? Det måste ha kommit från en högre källa, inte sant?

Det brukar göra det. Och den gör det, naturligtvis. Det kommer från dig.

Du är en större källa än Bibeln, en mycket högre källa och de galningar som använder religion till sin spets vill inte att du ska veta eller att agera på detta eftersom deras inflytande över dig då skulle vara noll och ingenting.

Men bevisen är tydliga egentligen. Du plockar det goda från det dåliga i Bibeln utan Bibelns hjälp. Du gör det mot Bibelns vilja, och du gör det helt på egen hand eftersom, vare sig du gillar det eller inte, så har du ett samvete, vilket innebär att du klarar av att skilja gott från ont och rätt från fel utan hjälp av den heliga skriften, och du har just bevisat det bortom alla tvivel.

Så, i själva verket är Bibeln är inte alls en moralisk guide. 

Du är. Bibeln förser dig inte med en moralisk kompass. Det gör du själv.

Och den enda tro du behöver är tro på dig själv.

4 kommentarer

 • Pingback: Ta din Gud och dra dit pepparn växer. | Tankar vid min rosa traktor

 • På tal om moral. Det enda som andliga människor behöver göra för moral är att göra som Jesus, nämligen meditera och lyssna till det inre högre medvetandet om vad som gör oss alla lyckliga tillsammans i ett andligt lugn. Det är den enda andliga och rimliga vägen till verklig mental frihet, lugn, medmänsklighet och förstånd.

  Tänk på det! En ”gud” på Jesus tid är något man dyrkar. När Jesus talade om att gud var kärlek utmanade han gamla testamentets kontrollfreak Demiurgen som, i jämförelse med mycket annan obehaglig fantasi i skräckromanernas moderna tidsålder, utgör en mycket obehaglig figur.

  Demiurgen är avundsjuk och stolt över det. Han är småaktig, orättvis, oförsonlig, hämndlysten och blodtörstig. Demiurgen liknar i mycket de giriga extrema fascistisk ledarna i Israel som är förespråkare för etnisk rensning. Demiurgen är en intolerant, rasistisk, massmördare som t.o.m. uppmanat föräldrar att mörda sina egna barn, samt en pestspridare.

  Demiurgen är en sadomasochistisk kvinnoförtryckare med storhetsvansinne som illvilligt lurar i lönn redo att döma mänskligheten till döden… och han uppmanar tydligen även till att skära i barns genitalier, vilket kan åsamka barnen anafylaktisk chock och infektioner och han beordrar tydligen judarnas moheler att suga blodet från såret med munnen dessutom (Metzitzah b’peh)

  Är det inte märkligt att kristna ofta vurmar för de blodtörstiga girigbukarna, gamla testamentet och samtidigt påstår sig ha moral? Är det inte märkligt att Avpixlat envisas med att klistra på sig Israels flagga mitt på hemsidan när t.o.m. Israeliska människor jämför israels handlande med judarnas egen överdrivna uppfattning om nazismen?

  Och vad är egentligen SD:s ståndpunkt om Israel? Moral? Jag är skeptisk.

  Gilla

  • Nu var ju poängen i mitt inlägg den att moralen kommer inifrån oss själva… Den var inte menad att skapa en debatt huruvida SD har åsikter om Israel och vilka dessa må vara, det är en helt annan fråga som man kan göra ett bra inlägg om 😀

   Gillad av 1 person