Fattigdom i Uzbekistan – En grogrund för Terrorism.


ElinJ

”Mannen som misstänks för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm kommer ursprungligen från Uzbekistan. Vi vet ännu ingenting om motivet för det urskillningslösa dödandet men vi vet att många unga i Uzbekistan är fattiga som blir lätta byten för rekrytering till islamistiska organisationer. SVT Nyheters Rysslandskorrespondent Elin Jönsson har länge följt situationen i Uzbekistan och Centralasien. – Det politiska och religiösa förtrycket är enormt.
Många unga är fattiga och blir lätta byten för rekrytering till islamistiska organisationer” – Säger hon.

Ja det är alltså fattigdom som orsakar terrorism – så den uzbekiske terroristen är egentligen inget annat än ett stackars offer. Så klok analys av Elin Jönsson och SVT! Och så opolitisk (d.v.s vänsterradikalt feministisk)!

Att Elin Jönsson och SVT har helt rätt i att det är fattigdom som orsakar terrorism bevisas ju inte minst av vågen av terrorattentat i Europa utförda av fattiga kristna från Ecuador och Guatemala, radikala buddister från fattiga Bhutan och radikaliserade fattiga ateister från Bulgarien. Och kom ihåg att fattiglappen Usama bin Ladin bara hade ett par miljarder på banken. – Så inte undra på att han blev terrorist!

Dessutom är det ju faktiskt så att det är en löjlig myt att vissa av de hundratusentals muslimska migranter och asylsökare som kommit till Sverige från Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien är radikala islamister, IS-sympatisörer och terrorister. Det har ju som bekant bevisats av Sveriges
främsta terror- och islamexperter, Malena Ernman och Dagens Nyheter:

malena-ernman-myt-att-vissa-asylsc3b6kare-c3a4r-terrorister

Kanske är det till och med en löjlig myt att något hemskt överhuvudtaget hände på Drottninggatan vid 15-tiden den ödesdigra dagen.

Bäst att ringa Malena Ernamn och fråga, så vi får ett expertbesked och kan rusta oss för eventuella myter…

Nu är ”problemet” med denna usla förklaring, att mannen som begick terrordådet i Stockholm igår, fredag 7 april 2017, INTE bodde i fattiga Uzbekistan, utan i Sverige! Han är uzbek med uzbekiskt medborgarskap, men varken han eller hans familj som befinner sig i Sverige, befann sig så vitt jag vet och logiskt kan förstå, på svältgränsen.

Många – för att inte säga de flesta, av de som begått terrordåd i Europa, har kommit från vad som i det närmaste kan betecknas som ”medelklassmiljö”. En del har varit relativt välutbildade. De har i varje fall inte befunnit sig på svältgränsen.

Fattigdom gör ingen automatiskt till terrorist, för i så fall skulle många svenska fattigpensionärer vara terrorister, eftersom de har sämre levnadsvillkor än många asylinvandrare som begår grova brott.

Jag ”köper” inte längre teorier som menar att det är ”utanförskap”, ”rasism”, ”diskriminering” och socioekonomiska faktorer som formar eller ”tvingar” personer till att bli terrorister och grovt kriminella.

Varför blir inte bostadslösa etniska svenskar terrorister eller kastar sten på polis och räddningstjänst? Varför blir inte socialbidragsberoende och arbetslösa etniska svenskar terrorister? Varför eldar inte svenska fattigpensionärer upp bilar?

Stödet till ensamkommande ökar kraftigt

Det handlar om 700 miljoner kronor och inga beviskrav krävs. Det räcker med att den ensamkommande på heder och samvete tror att föräldern/föräldrarna är avliden.

Att kontrollen dessutom uppenbart är under all kritik är rena vansinnet, inte minst därför att vi inte ens med säkerhet kan veta hur många av dessa ensamkommande som faktiskt är barn.

Det är inga småsummor det handlar om. Den ensamkommande kan få upp till 3000 kronor/månad tills denne är 20 år. Ibland beviljas även retroaktivt stöd två år tillbaka i tiden, vilket kan ge drygt 70 000 kr.

Det begriper ju vem som helst att risken finns att de ensamkommande ljuger. De allra flesta som söker asyl i Sverige gör det utan identitetshandlingar och därmed utan möjlighet att styrka sin ålder. Både Migrationsverket och regeringen har agerat utomordentligt passivt trots att man vet att andelen ”ensamkommande flyktingbarn” under 18 år som väljer Sverige faktiskt ökat från 10 till 40 procent av alla som kommer till EU.

”Asylrätten i all ära, men svenska skattebetalares försörjningsplikt måste begränsas. Respekten för svenska skattebetalare måste höjas. Det slappa bidragsströsslandet måste få ett slut.”

Men eftersom: ”Migrationsverket (inte tror) att de finns incitament för att missbrukas,” så har vi inga problem. Varför kan man undra? Jo ”- Därför att barn alltid ska skyddas. Barn som är bosatta i landet ska ha tryggheten”?!

Det är alltså som vanligt. Skattebetalarnas pengar kan man vara hur generös som helst med. Att Migrationsverket är en dysfunktionell myndighet styrd av ett politiserat ledarskikt som tar lätt på skattebetalarnas surt förvärvade pengar har vi vetat länge, men här borde väl ändå gränsen gå!

Man undrar ju: ”om det inte finns något minsta krav på ekonomiskt tänkande hos ledande politiker. Ska de i alla fall inte ha läst Lyckoslanten? Sett på Lyxfällan? Kunna räkna addition och subtraktion?”

Hanna Thomé (V) tycker att diskussionen måste handla om mänskliga rättigheter och solidaritet, inte pengar. ”Det är vårt ansvar att ställa upp för människor på flykt oavsett om det kostar pengar eller inte”.

Klart att det finns ensamkommande som utnyttjar dessa möjligheter eftersom reglerna är så slappt utformade. Och vi skattebetalare får glatt fortsätta att betala.

Stoppa slappt bidragsströsslande över nyanlända

Gratis tandvård. Återetableringsstöd. Efterlevandestöd. Dagsersättning. Klädbidrag. Ersättningarna till nyanlända är generösa – och därmed gör de att färre kan välkomnas.

Svenskarna är ett omhändertagande folk, och snål vill ju ingen verka vara. Men det blir besvärligt när skattebetalarnas resurser ska räcka till allt fler, och systemen för asylsökande och nyanlända är så generösa att de skadar både ekonomin och tilltron mellan människor. Om ens egna barn tvingas vänta på tandvård, psykologhjälp eller hjälp från läraren trots att man betalar skyhöga skatter för denna service är det naturligt att säga ”nu får det vara nog”.

Det enda rätta vore att ha ett graderat system som inte direkt ger full tillgång till den gemensamma skattefinansierade välfärden. Moderaterna och Centerpartiet har varit inne på att det ska införas en kvalificeringstid innan man får del av hela trygghetsnätet. Det vore bra. Hellre modiga, kreativa reformer än stängda gränser.

Som det är idag kan vi verkligen inte fortsätta ha det. Många hajade till över TV4-nyheternas avslöjande på onsdagen om att kostnaderna för det efterlevandestöd som barn kan få om en eller bägge föräldrarna är döda flerfaldigas till följd av att allt fler ensamkommande flyktingbarn får uppehållstillstånd. Kostnaden väntas öka från 200 till 770 miljoner kronor de närmaste åren.

Att kontrollen dessutom tycks vara undermålig irriterar. Det räcker tydligen med att hävda ”på heder och samvete” att en förälder tros vara avliden för att kunna få upp till 3 000 kronor per månad tills man är 20 år. Ibland beviljas retroaktivt stöd två år tillbaka i tiden, vilket kan ge drygt 70 000 kr.

Självklart finns därmed risk att dessa pengar går från hårt arbetande skattebetalare till personer som slirat med sanningen. Det finns risk att pengar som skulle kunna ha använts i omsorgsnämnden i stället går till fel personer.

Asylrätten i all ära, men svenska skattebetalares försörjningsplikt måste begränsas. Respekten för svenska skattebetalare måste höjas. Det slappa bidragsströsslandet måste få ett slut.

Regeringen föreslog nyligen att den som blivit utvisad eller fått avslag på sin asylansökan inte längre ska få rätt till bistånd. Dagersättning och rätt till asylboende ska upphöra. Att förslaget kommer först i mars 2016 och inte träder i kraft förrän 1 juni, är en skam. Dagersättningen är inte stor – 24 kronor om dagen om man får fri mat – men boende kostar upp till 347 kronor per natt inklusive måltider. För ensamkommande är kostnaderna flera tusen per dygn.

För vänstern är dock pengar som vanligt inget problem; man är så gärna generös med grannarnas inbetalningar till Skatteverket. Exempelvis menar V i Malmö bergsäkert att flyktinginvandring inte är ett ekonomiskt problem.

”Att säga att behoven i välfärden beror på att flyktingar kommer hit tycker jag är oärligt”, menar kommunalrådet Hanna Thomé (V) – som i stället skyllde snäv kommunal budget på den borgerliga regeringens skattesänkningar. ”Det socialdemokratiska partiet säger att flyktingarna urholkar vår välfärd. Det är en åsikt, inte en sanning”, fortsatte hon (Sydsvenskan 12/3).

Man undrar om det inte finns något minsta krav på ekonomiskt tänkande hos ledande politiker. Ska de i alla fall inte ha läst Lyckoslanten? Sett på Lyxfällan? Kunna räkna addition och subtraktion?

Thomé tycker att diskussionen måste handla om mänskliga rättigheter och solidaritet, inte pengar. ”Det är vårt ansvar att ställa upp för människor på flykt oavsett om det kostar pengar eller inte”.

Men finns en gräns för hur många vi kan ställa upp för? Tydligen inte. Svenska politiker delar glatt med sig. Vi andra pröjsar.

Många asylsökande får utöver dagersättningen ett extra bidrag från Migrationsverket för att köpa vinterkläder. För en vinterjacka handlar det om 50-400 kronor.

När en person fått avslag eller självmant dragit tillbaka sin ansökan utbetalas ett ”återetableringsstöd” för vuxna på 30 000 kronor i för att hantera hemresan om de återvänder till ”ett land där det är svårt att återetablera sig”. 2015 fick bara 216 personer stödet så det handlar inte om några massiva summor, men användandet behöver kontrolleras. 2008 uppkom kritik mot att irakiska män kommit till Sverige, sökt asyl och dragit tillbaka sin asylansökan efter åtta dagar, ansökt om stödet och fått det utbetalat. Klart att det kommer att finnas personer som utnyttjar möjligheter om reglerna är slappt utformade.

Häromdagen kom nyheten att allt fler flyktingar söker akuttandvård. Många har stora behov och tandvården har varit under press på flera håll. I Skåne mer än fördubblades antalet patienter förra året, vilket inneburit påfrestningar för verksamheten. ”När det stötvis kommer många nyanlända, då får andra grupper stå tillbaka”, säger Marika Qvist, vd på Folktandvården i Skåne (Sydsvenskan 29/3).

Alla asylsökande – alltså personer som kommit till Sverige för att be om uppehållstillstånd men ännu inte beviljas – har rätt till akut tandvård och behöver bara betala 50 kronor för ett besök. Barn har rätt till fullständig tandvård på samma sätt som svenska barn. Med tanke på att Migrationsverket räknar med att handläggningstiden snart är 15 månader är det rimligt om dessa rättigheter begränsas.

Men nej, nej, enligt vänstern kostar det ingenting! Det är bara vi tråkmånsar som babblar om pengar, liksom… – Jag vill inte verka snål, den dumgenerositet vi alltför ofta ser från myndigheter och politiker är stötande – och kontraproduktiv.

Om rättigheterna till välfärd begränsas för asylsökande och nyanlända kan svenskarna hjälpa fler av dem som flyr. Men med ännu högre skatter blir det svårt att motivera. 2016 ökar den högsta svenska marginalskatten till 60 procent, vilket är högre än Arubas nivå 2015 ­– vilket betyder att Sverige hamnar återigen ligger högst i världen. Det är ingen topposition man firar med en skål.