”Vacker kvinna Löder” Allt om detta stockfoto är fel


”Vacker kvinna löder.” Är rubriken på ett så kallat stockfoto.
Ett stockfoto är en bild som skapats i marknadsföringssyfte och brukar i regel vara tillgängligt i ett ”stockbild”-bibliotek, en sorts webbutik där man kan köpa bilder för olika marknadsföringssyften.

17409483_1855895274670640_938184598_n

Bilden på denna vackra kvinna som löder borde istället vara föremål för ett
”finn fem fel” pussel. Snarare än att hålla lödkolven med dess isolerade handtag, fattar kvinnan lödkolven på den uppvärmda delen av kolven, om den varit aktiverad, skulle den vara en bit över 300º C. Ungefär lika mycket som om man skruvat upp strykjärnet på absolut MAX.

Det skulle ge fruktansvärda  brännskador under ganska lång tid om man greppar en lödkolv på detta vis.

Det finns fler fel på den här bilden än saker som är ”rätt” men det största felet av allt är bildens titel: ”Vacker kvinna löder ett kretskort.”
Jag förstår hur marknadsföring fungerar, men jag beklagar ändå att vi fortsätter att peka ut de fysiska attributen för en person som gör en aktivitet. Att placera en kvinna i den här situationen säger inte bara att kvinnor inte kan, den förlöjligar kvinnor i arbetslivet och förlöjligar kvinnors kapacitet. Kvinnor är lika bra på att utföra ett arbete som en man men att framhäva hennes yttre attribut snarare än yrkeskunskap är förnedrande.

Som kontrast till ovan bild publicerar jag även en annan bild som arrangerats i samma syfte redan 1968.

Ung kvinna Svetsar

På den här bilden är allt rätt, en ung kvinna svetsar och alla detaljer är korrekta i den arrangerade bilden. Rätt typ av skyddsglasögon (för tiden 1968), hon håller verktygen korrekt och har flera av de verktyg hon kan behöva för arbetet tillgängliga.
Bilden är lika arrangerad som den nya bilden från 2016 men fotografen vet vad han vill säga med bilden och har arrangerat den korrekt.

Så är feminismen mer rätt nu än då? Var män verkligen mer sexistiska för 50 år sedan än de är idag?
Inte om man ska använda dessa två bilder som referens.
Ur det nya feministiska perspektivet med politiskt parti som F! i spetsen är dagens vänsterextrema PK feminism i mina ögon mer till skada för kvinnor än nånsin.

”Notering: Den nedre svartvita bilden är en bild tagen på min egen mamma 1968 och togs i syfte att användas i en broschyr i marknadsföringssyfte.”