Vasaloppet och mycket ”Vita män”


vasaloppet-preview

Vasaloppet är ett årligt långlopp på skidor som körs första söndagen i mars. Sträckan är 90 kilometer och går från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna i Sverige. Det är det äldsta och största långloppet i världen sett till antalet anmälda.

Loppet var inspirerat av resan som Gustav Vasa gjorde när han flydde från Kristian II:s soldater 1520. Den första tävlingen kördes 1922 och det har varit en del av Worldloppet sedan 1978.

Vasaloppet är det äldsta långloppet i världen samt en av de största sett till antalet deltagare. Idén till tävlingen offentliggjordes i Westmanlands Läns Tidning den 10 februari 1922 av Anders Pers från Mora. Tidningen DN sponsrade tävlingen med 1000 kronor och med den ekonomin säkrades att det skulle gå att genomföra Vasaloppet den 19 mars 1922. 136 deltagare anmälde sig till tävlingen och 119 kom till start. Vinnaren var Ernst Alm, 22 år gammal från Norsjö på tiden 7:32:49. Han är också den yngsta vinnaren någonsin av loppet.

I den 80:e upplagan som hölls den 7 mars 2004 kom c:a 15.500 skidåkare till start och mer än 40 000 deltog i en av de sju olika lopp som hölls under den första veckan i mars. Vasaloppet är en av deltävlingarna i långloppscupen Visma Ski Classics.

Feministprofilen Brita Zackari som tyckte det var väldigt mycket ”vita män” i Sälen verkar inte kunna så mycket om Vasaloppets historia och uppkomst, och kanske inte så mycket om skidor och skidåkning heller kan misstänkas.
– Jag är så otroligt taggad. Jag är lite nervös, men mest på ett bra sätt, jag är så peppad. Det är väldigt mycket vita män här, säger Zackari i direktsändning.

brita_zackari_vasalopp_650

Kanske hade hon helt andra tankar om vad som skulle ske i Sälen när hon skulle bevaka det 93:e Vasaloppet i Sveriges långa historia och tradition av skidåkning. Av hennes kommentar att döma så funderar man på om hon kanske trodde att det skulle bli nån form av våldsamt upplopp, våldtäktsorgier, ändlöst tafsande på kvinnliga skidåkare och livestreamad gruppvåldtäkt i skogen… för det är ju det ”Vita” män gör… eller hur?

Så hur illa var det nu då, med den saken?
Förekom det några våldtäkter eller tafsande, sändes det några livestreamade grupporgier i skogarna? – Nej det gjorde ju inte det.

Inte ens en liten bilbrand förekom, heller inte någon misshandel eller några rån. – Det måste ha varit en genuin besvikelse för en riktig Feminist som Brita Zackari.

Jag hoppas att vi ”vita män” inte gör henne lika besviken nästa år.

Kanske borde vi engagera Brita Zackari att finna fler professionella skidåkare längre söderut så att inte deltagarskaran blir så påtagligt vit i framtiden.

Jag är dock inte så säker på at hon hittar så väldigt många skidproffs i Syrien, Somalia, Iran, Irak eller Saudiarabien. Jag är nu inget proffs på det där men jag misstänker att det kan bero på avsaknad av SNÖ. Vilket är en mer vanligt förekommande företeelse här upp i norden bland alla hemska ”vita män”.

Kanske kan hon trösta sig med att det är betydligt mindre ”Vita män” som deltar i Kamelderbyn och Dromedarrace, vilket kanske skulle vara en bättre lämpad sport att bevaka för en trogen feminist som Brita Zackari.
Hon behöver ju bara ta sig ner till varmare breddgrader och börja rapportera.

Personligen ser jag gärna mer färg i Vasaloppen, ”Vita män” mot den vita snön kan ju ses som väldigt rasistiskt och det ska vi naturligtvis undvika, så varför inte gör det mer färgglatt!? Vi kunde färga snön utmed spåret i glada HBTQ- färger eller områden med rosa och ljusblå snö, om vi sen dessutom gör det samma med lite granar utmed vägen så kan det se ut som vacker sockervadd utmed loppet…
– Det skulle säkert passa in i Brita Zackari’s värld.

Nej, låt nu Vasaloppet vara! Det är ett av de få svenska traditioner, kulturarv och historia vi har kvar. Kan vi inte få behålla åtminstone det? Måste ni göra även det till en rasfråga…?