Ta till vara outbildad arbetskraft


outbildat-arbete

Jag har en vän sedan snart 40 år som heter Leena, det är en väldigt lång vänskap och jag kan med trygghet säga att jag känner Leena väldigt väl.
Hon har i hela sitt verksamma liv varit en arbetsmyra och aldrig varit rädd för att kasta sig in i hårt arbete och engagera sig helhjärtat i det hon gör.

Som 14-åring fick hon typ 1 diabetes och det har påverkat hennes liv på många olika sätt, alla inte på det bästa sättet. Det har inte påverkat hennes energi och vilja att med full kraft kasta sig ut i arbetslivet och skapa sig en gedigen arbetslivserfarenhet.

Smolket i bägaren nu är att hon inte orkar mer på grund av sin sjukdomsbild och behöver dra ner på alla projekt hon engagerat sig i genom åren, hon behöver helt enkelt byta livsinriktning och finna nya vägar… häri ligger nu dilemmat… hon har egentligen ingen utbildning. Allt hon kan har hon lärt den hårda vägen genom att arbeta och lära.
Hon har ingen gymnasieutbildning och knappt några grundskolebetyg att tala om.
 – Mycket beror på hennes livs sjukdomsbild.

Det här gör att hon ställts helt utanför den attraktiva arbetskraften då hon inte kan styrka sina kunskaper med betyg men hon har som sagt en sjuhelvetes erfarenhet som inte går av för hackor.

I frustration över situationen skrev hon ett öppet brev till våra politiker och andra berörda och skickade detta till Expressen som publicerade hennes brev på sin pressreader.

Eftersom jag känner Leena så väl och vet hur hon har slitit inte bara i arbetslivet utan även som mamma, så blev jag naturligtvis berörd av hennes öppna brev och presenterar det här nedan. – Du finner även en länk till brevet publicerat hos Expressen längs ner.

Så här kommer brevet i sin helhet:

2017-02-14
Till berörda politiker i Sverige och alla andra intresserade.
Jag är en vanlig medborgare på snart 52 år outbildad och med bassjukdom som stör min vardag. Jag är absolut ingen politiker eller faktaperson utan jag är en människa född på Södersjukhuset i Stockholm och uppvuxen i en medelsvensson familj.

Jag har i 30 år arbetat inom Bemanning, jodå 30 år har jag tillägnat detta yrke. Jag började som uthyrd inom administration mest Växel och Reception på olika företag varje dag runt om i hela Stockholms län. 11 år lade jag på att ambulera och jag hade kul, trivdes och fick träffa olika människor hela tiden, lära mig saker om olika företag stora som små.

Därefter så ”halkade” jag in på att bli bemanningsansvarig och sedan ”halkade” jag vidare till bemanningschef som mest har jag ansvarat för 150 anställda fördelat på ca 114 kunder. Min kunskap som är självlärd inom bemanning är bred.

Kärnpunkten i detta är att jag följer nyheter och hör er dividera om Kunskap är makt etc etc…
Alla ska studera Alla måste ha betyg för att få jobb. Alla dessa fina ord och höga förväntningar på vanliga personer i samhället.

Jag har ibland sökt jobb på dom största Bemanningsföretagen. Men vet ni …?
Jag får inget jobb där för att jag har ingen gymnasiekompetens eller annan utbildning ?

Nä det är korrekt men Jisses vilken yrkeserfarenhet jag har.
Jag har jobbat med ungdomar inom bemanning. Jag hyrde ut dom som inte orkade plugga eller inte ville plugga. Vissa hade pluggat men valt fel.
Några hoppade på jobb för att dom inte visste vad dom skulle göra. Jag hyrde ut dessa ungdomar till företag inte som lärlingar utan för att dom skulle få lära sig att arbeta.

Då hade vi i Sverige en lägre Arbetsgivaravgift på dessa ungdomar som gjorde att företag var villigare att anställa våra ungdomar Dock hade givetvis ungdomarna en kollektivavtalad lön.
Har någon av er ens tänkt tanken att Ta vara på sådana saker ? Att ta vara på tanken att ALLA kanske inte är skapta för en skolbänk ? Att en del helt enkelt vill jobba ?
Att en del av oss äldre i ärlighetens namn har en stor Yrkeserfarenhet och inte en gedigen skolutbildning ?

Kanske har ni inte det i tanke på allt annat som pågår i Sverige just nu.
Det är enormt bra med en skolutbildning. Men det är även bra att ha Yrkeserfarenhet. Det finns en mängd av duktiga och kompetenta personer i Sverige som kan arbeta utan att dagligen höra om era skolkrav på människor.
Jag hoppas innan nästa val få höra från er Sveriges politiker att även människor som inte har en utbildning eller våra nya ungdomar som inte orkar plugga ska ha ett tolerant bemötande.

För det är lika kul varje år att läsa och höra att det är utbildningens fel att vi inte har tillräckligt med arbetskraft i Sverige.
Vem har bestämt att det är så ?
Vem har bestämt att man måste ha en utbildning för att svara i en telefon ?
Vem har bestämt att du måste ha en utbildning för att jobba tungt ?
Vem har bestämt att du måste ha en utbildning för städa ?

Åter igen Det ÄR inte fel med utbildning men man måste kunna tänka i cirklar och inte i fyrkanter även som politiker i Sverige.

Låg och Högutbildade tillsammans med företag skapar ett starkt Sverige.

Tack för ordet
Mvh Leena Graaf

Länk till det öppna brevet på Pressreader

2 kommentarer

 • Jag Tackar alla som läser och delar min insändare via Thomaz blogg och från djupet av mitt hjärta. Thomaz min gamla vän Jag älskar dig. Tack för din hjälp.
  Nu kanske jag kan bli politiker ändå 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Klart du ska bli politiker vännen, du skulle bli en ypperligt bra politiker.
   Du är alldeles för ärlig och reko för att bli en dålig politiker 😀

   Lycka till och hoppas inlägget får spridning, det var ett bra brev och ett bra budskap som jag tycker måste uppmärksammas.

   Gilla