Jag älskar kaffe.


caffe-latte2

Jag älskar kaffe, och då särskilt kaffe latte!

Inte det här nya kapselkaffe-blasket, jag menar riktigt kaffe.
Jag har en bra maskin för Espresso, en sån med mjölkskummare och hela konkarongen och den gör absolut det bästa kaffe jag vet.
Riktigt Espressokaffe ska det vara och jag föredrar kaffe från Bellarom

bellarom-caffe-espresso-zoom-0

Bellarom Caffé Espresso finns i 2 varianter, Original och Arabica.
Skillnaden ligger i rostningen och de ger lite olika styrka och smak, båda är helt perfekta för att göra en god Latte.

Olika kaffedrycker

Kaffe, Café au lait, Espresso, Cappuccino, Caffè Latte och Macchiato.
Det finns många olika sorters kaffedrycker att välja bland i affärer, på caféer och i kaffebaren. Vissa håller sig till en favorit medan andra gillar att variera sig och prova nytt.
De flesta kaffedrycker vi presenterar här baseras på espresso.
Kaffedryckerna heter olika i olika länder men i Sverige har vi tagit de Italienska namnen.

 • Espresso

En espresso görs genom att vattnet pressas under högt tryck genom det malda espressokaffet, istället för att rinna genom kaffepulvret.
För att vara exakt så ska 90-gradigt vatten passera 7 gram espressorostat kaffe med
9-10 bars tryck under 20-25 sekunder. Om tiden blir längre än så kan garvsyror följa med ut i kaffet och ge en dålig bismak. För att uppnå de här kraven brygger man espresson i en espressomaskin. Det malda kaffet doseras i en filterhållare, bajonett, som fästs i maskinen där vattnet pressas ut. Det finns vanligtvis en ångare på espressomaskinen för att kunna ånga mjölk till olika kaffedrycker.

 • Cappuccino

En cappuccino består av en tredjedel espresso, en tredjedel ångvärmd mjölk och en tredjedel skummad mjölk. Drycken dricks i kopp men kan även serveras i glas.

 • Caffè Macchiato

Ordet macchiato betyder fläckig och syftar här på att man gör espresson fläckig med mjölk. Tillred en dubbel espresso i en cappucinokopp (stor kopp) och tillsätt lite skummad mjölk. Söta efter eget tycke och smak.

 • Latte Macchiato

Latte Macchiato är ångvärmd mjölk ”fläckad” med espresso. Häll mjölken i ett glas och ånga så att det bildas 5 mm skum. Häll sedan espresson längs baksidan på en sked för att åstadkomma en vacker treskiktseffekt med mjölk längst ner, espresson överst och vitt mjölkskum på toppen.

 • Caffè Latte

En caffé latte består av en dubbel eller enkel espresso i ett högt glas fyllt med ångvärmd mjölk med lite mjölkskum på toppen. Principen brukar vara 20% kaffe och 80% varm mjölk. Finns det en moccabryggare i hemmet kan man göra sig en caffè latte ganska enkelt. Brygg moccakaffe och blanda i varm mjölk som värmts upp på spisen, efter tycke och smak. Garnera gärna med lite kanel, kardemumma eller vanilj på toppen.

 • Café Mocca

Espresso blandad med varm choklad och skummad mjölk.

 • Ristretto

En halv espresso. Dricks i en klunk och sätter bra fart på kroppen, och knoppen.

 • Latte da Vinci

Häll mjölk i ett glas och skumma. Häll sedan espresson, Irish cream-sirap och hasselnötssirap längs baksidan på en sked för att åstadkomma en vacker treskiktseffekt.

 • Café au lait

Franska för kaffe med varm mjölk.

Inget kaffe utan böna

Du kanske föredrar färdigmalet kaffe eller hela bönor att mala själv. Det viktigaste är att hitta en böna eller kaffe som passar just dig.

Så här brygger du en god kopp kaffe!

 • Vatten – Använd alltid kallt och friskt vatten.
 • Bryggtemperatur – Temperaturen på bryggvattnet avgör hur smak och arom kan lösas ut. Idealisk temperatur är 92–96 grader. Är det kallare löser det inte ut den fulla aromen, varmare ger en mer bitter smak.
 • Filtreringshastighet – Tiden det tar för vattnet att rinna igenom filtret påverkar också smaken. Rinner det för långsamt löses även bitterämnen ut och ger ett beskare kaffe. Rinner det för fort får du inte ut hela den goda aromen.
 • Varmhållningstemperatur – Kaffe är godast nybryggt och bör inte stå på varmhållning mer än 30 minuter och helst med en varmhållningstemperatur på 80-85 grader. För hög temperatur förstör en del av smakämnena. För låg temperatur gör att smakämnena inte kommer till sin rätt.
 • Förvaring – Förvara kaffet svalt, gärna i kylskåpet, i väl tillsluten förpackning.